FBI Headquarters
Denver, Colorado

Alex S. Palmer & Company won a nationwide competition to develop, own, and lease back to the General Services Administration, a new FBI headquarters class-A office building and secure parking garage, in Denver, Colorado. The Alex S. Palmer & Company team included Skidmore Owings and Merrill, Architects of Chicago, IL and Anderson Mason and Dale, Architects of Denver, Colorado.

The design and development team created an office building where the natural environment and sustainable principles permeate every feature of the structure. Organized around a central courtyard, natural light flows freely throughout each of the four floors of the building by situating every work space no less than 45 feet from natural daylight. Even with the building's innermost offices floor-to-ceiling glass walls and side-lights take full advantage of borrowed daylight, providing employees and staff a bright and airy work environment

A key feature in this Class-A office environment is the emphasis center, and physical fitness areas all located within a plinth which also serves as a solid foundation for the all glass blast resistant office building. Recognizing the necessity for employees to be able to enjoy the outdoors on their lunch hours or breaks between shifts, the campus concept utilized courtyards and gardens to formally organize the design of the site. In fact, a protected central courtyard was placed immediately adjacent to the lounge, health center, and fitness areas, further supporting the emphasis placed on the health and well-being of the Denver FBI employees. By integrating the landscape with the building design, employees are encouraged to enjoy the gardens and courtyards and given direct connection to the outdoors without compromising their security.

  • Four-story Class-A office building
  • LEED Certified and Energy Star Rated
  • High-performance glass
  • Digital heating and air conditioning system controls
  • Split-core design to maximize flexibility
  • Dedicated interior employee entrance with an interior connection from the parking garage to the office building